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Page 366: In the second paragraph, the reference to 20% should be changed to 15% 

(this became effective in 2015). In addition, the following 2 bullet items 

(which were also effective beginning in 2015) should be added to the 

substantial cessation of operations section: 

 

▪ A small plan with fewer than 100 participants as of the valuation 

date for the year is exempt from ERISA section 4062(e). 

▪ If the ratio of the market value of assets to the funding target used 

to determine the PBGC premium is at least 90%, then the plan is 

exempt from ERISA section 4062(e). 

 

Page 472: Question 184 needed to be updated to follow the new rules effective in 2016 

with regard to the waiver of filing for the reportable event due to a reduction 

in active participants, when there are fewer than 100 participants as of the 

beginning of the year. Prior to 2016, the waiver was in effect if the number of 

plan participants was fewer than 100 as of the first day of the either the 

current or prior year. The new rule is that the waiver is in effect if the number 

of participants used for the prior year flat premium count was less than or 

equal to 100. The question and solution have been revised as follows: 



Question 184 
 

Active participant information for defined benefit Plan A: 

 

 Total participants as of 12/31/2016 and 1/1/2017: 200 

 Total participants as of 12/31/2017 and 1/1/2018: 190 

 Smallest number of participants on any day in 2018: 151 

  

Active participant information for defined benefit Plan B: 

 

 Total participants as of 12/31/2016 and 1/1/2017: 95 

 Total participants as of 12/31/2017 and 1/1/2018: 110 

 Smallest number of participants on any day in 2018: 75 

  

Both plans A and B have had PBGC variable rate premiums due every year. 

  

Which, if any, of plans A and B have a reportable event requiring a notification to the 

PBGC? 

 

 

 

Solution to question 184 
 

A reportable event occurs if either the number of active participants of a plan falls below 

75% of the number of active participants as of the first day of the prior year, or 80% of 

the number of active participants as of the first day of the current year.  The notice 

requirement is waived if the number of participants used for the PBGC flat rate premium 

for the prior year is less than 100. 

    

For Plan A, 75% of the active participants as of 1/1/2017 is 150, and 80% of the active 

participants as of 1/1/2018 is 152.  A notice is due for Plan A since the participant count 

during 2018 fell below 152. 

  

For Plan B, there is no notice requirement for 2018 since the number of participants as of 

the first day of 2017 is less than 100 (one of the requirements for a waiver to be 

available). 



Page 513: PBGC Technical Update 17-1 has been added to the reading list. This 

technical update describes a new interpretation with regard to the reportable 

event dealing with the reduction of active participants under ERISA 

regulation 4043.23, which is discussed on page 468. There are two types of 

reductions in active participants – a single event reduction, in which the 

number of active participants is reduced due to a one-time event, or an 

attrition event reduction, in which the number of active participants is 

reduced over the course of the year due to several events. If there is a single 

event reduction during the plan year, requiring the reporting of a single event 

reduction, and later in the year the number of active participants is further 

reduced, the number of participants who left due to the single event already 

reported are included in the participant count at the date later in the year. 

 

 Example: There are 1,000 active participants as of 1/1/2018. On 5/1/2018, 

300 of these active participants are terminated due to a company-wide 

reorganization. A single event reduction of more than 20% has occurred, and 

this results in a reportable event. On 12/31/2018, there are 600 active 

participants. In order to determine whether an attrition event has occurred, the 

number of active participants as of 12/31/2018 must be compared to the 

1,000 active participants as of the first day of the year. However, since 300 

participants were already terminated as a result of the single event reduction, 

which resulted in a reportable event on 5/1/2018, those 300 participants are 

added back to the year-end count, so that 900 (600 + 300) participants are 

compared to the 1,000 at the beginning of the year. This is 90%, so there is 

no further reportable event (that is, no attrition event). 


